منبع تحت فشار یکی از اجزای تشکیل دهنده و مهم و یکی از اتصالات پمپ آب در سیستم های آبرسانی می باشد که باعث بهتر شدن شرایط فشار آب در ساختمان ها می شود و عمل آبرسانی را راحت تر می کند. همچنین از کارکردن غیر ضروری پمپ ها جلوگیری می کند. که میتوان از بهترین آن ها به منبع امرا اشاره کرد .
منبع تحت فشار ، به صورت رنگ ها و برند ها و مارک های معروفی در بازار ارائه می شود و در سایز های مختلفی نیز تولید میشود که یکی از پرکاربرد ترین و پر مصرف ترین نوع آن، سایز 24 لیتری میباشد که از آن ، برای ساختمان های یک طبقه تا سه طبقه مناسب هستند که برای این ارتفاع عملکرد خوبی دارند .
به ترتیب اندازه و سایز این نوع مخزن ها که برای ارتفاعات بیشتر و ساختمان های بلند در ارتفاعات بیشتر استفاده می کنند در لیتر های 150-100-80 می باشند که باتوجه به میزان مصرف در محل مورد نظر و ارتفاع مورد نظر و فشار مورد نیاز آب در محل از هر کدوم از این مخزن ها استفاده می کنند.
انواع منبع تحت فشار
- منابع تحت فشار بادی : این نوع منابع منابعی گالوانیزه شده هستند که کار آن ها نگه داشتن آب و هوا در یک مخزن بزرگ است این نوع منابع جدا نشدنی و غیر تفکیک شدنی هستند و به این دلیل سایز آنها بزرگ است و گنجایش حجم اب بیشتری در خود را دارند.
- منابع تحت فشار دیافراگمی : این نوع منابع ساختار بسیار فشرده ایی دارند و بسیار محکم هستند دیافراگم این نوع منابع پلاستیکی و ثابت است که مکش کمتر آب را از مکش بالاتر از هوای متراکم شده تفکیک می کند آب در منبع پمپاژ می شود و تا زمانی که سطح فشار آب به حد لازم برسد هل می دهد و سپس پمپ خاموش می شود و این عملکرد باعث ثابت ماندن فشار آب در ساختمان می شود که در این حالت دیافراگم به حالت قبل بر می گردد.
- منابع تحت فشار بالنی :کارکرد این نوع منابع شبیه به عملکرد منابع تحت دیافراگمی هستند در انتهای این منابع بالنهایی وجود دارد که آب تحت فشار را نگه می دارد زمانی که پمپ فشار اب بالا می رود بالن تحت مکش هوای فشرده باد می شود تا جایی که فشار به نقطه ی مورد نظر برسد و در نهایت پمپ خاموش می شود و در هنگام مصرف آب هوای فشرده شده باد را خالی می کند و فشار به حالت قبل بر می گردد و مجدد پمپ روشن و راه اندازی می شود.
نحوه عملکرد منبع تحت فشار
برای توضیح نحوه کارکرد منبع تحت فشار میتوان گفت در منبع تحت فشار ، داخل منبع تیوپی وجود دارد و این تیوپ وظیفه ی این را دارد که آب پر فشار را به داخل لوله ها هدایت کند . روش کار این نوع منبع ها به این صورت است که فلنج لبه بین منبع و فلنج گیر می کند و باعث آب بندی آن می شود .
سپس آب با فشار به داخل منبع هدایت می شود . هنگامی که شیر باز می شود این آب تخلیه می شود و اگر که آب مصرفی بیشتری بخواهید ، در این زمان پمپ روشن می شود و آب مورد نیاز شما را تامین می کند .
فشار باد درون منبع دیافراگمی بستگی به تعداد طبقات ساختمان ، متراژ و تعداد واحدها و سایر موارد دیگر دارد . ولی در کل و به طور نسبی بین 20 تا 45 پی اس آی قرار می گیرد.
مزایای منبع تحت فشار
- این منابع بسیار بهداشتی هستند و ظاهری زیبا نیز دارند .
- این نوع منابع باعث کاهش اصطلاک پمپ آب پایین میشوند تا مقدار فشار آب لازم برای خروجی آب مصرفی ایجاد شود .
- این نوع منابع دارای تیوپی مقاوم هستند که از انبساط آب جلوگیری می کنند و باعث می شود که تغییری در مزه و بوی آب ایجاد نشود .
- از افزایش فشار آب و خطرات آن در سیستم پکیج ، جلوگیری می کنند.
نکته : برای خرید منابع تحت فشار برای مکان های مختلف و نوع های مختلف باید با منخصص مشورت کرد
یکی از سوال های متداول این است که در ساختمان ها به منابع احتیاج است یا خیر یا باید تعداد پمپ ها را افزایش دهیم؟
منابع تحت فشار صرفا برای ذخیره ی آب است تا که از روشن و خاموش شدن پمپ جلوگیری شود اگر تعداد واحد های ساختمان زیاد باشد اگر بخواهیم از منبع کوچک استفاده کنیم به پمپ فشار وارد می شود و بعد از مدتی به پمپ آسیب وارد می شود و باعث خرابی پمپ می شود
اگر برای ساختمان های بلند مرتبه از منبع تحت فشار کوچک اسنفاده کنید توان فشار پمپ آب شما زیاد است و این احتمال وجود دارد که تیوپ منبع تحت فشار شما بعد از مدتی سوراخ شود پس بنابر این باید از منابع تحت فشار مناسب بسته به طبقات و متراژ و تعداد واحدها استفاده کرد.
کاربرد منبع تحت فشار چیست؟
کاربرد منبع تحت فشار چیست؟ منبع تحت فشار در بسیاری از مصارف کاربرد دارد از کاربردهای منبع تحت فشار میتوان در صنعت و بخش خصوصی اشاره کرد. به وسیله منابع تحت فشار میتوان در مخازن هوایی فشرده صنعتی و بخش خانگی اقدام به ذخیره سازی آب کرد ذخیره سازی آب پشت پمپ های آب ساختمان را میتوان از اساسیترین و مهمترین کاربردهای منابع تحت فشار محسوب کرد. هنگامی که در کنار پمپ از منابع تحت فشار استفاده میشود از دفعات مکرر خاموش و روشن شدن پمپ کاسته میشود به این صورت هر باری که شیر آب واحدها باز و بسته میشود نیازی به فعالیت پمپ نخواهد بود و آب مورد نیاز ساکنین ساختمانها از طریق آبی که در منابع تحت فشار ذخیره شده تامین میشود.
کابین هواپیمای مسافربری را میتوان از کاربردهای منحصر به فرد این محصول به حساب آورد. جابجایی بارهای مانور هواپیما و تحمل فشار کابین همگی بر عهده پوسته بیرونی منبع تحت فشار است.
از کاربردهای دیگر منبع تحت فشار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتو کلاوها
- برج های تقطیر
- رآکتورهای فشاری
- سیلندر های غواصی
- عملیات استخراج معادن
- پالایشگاه نفت و پتروشیمی
- رآکتورهای هسته ای
- مخازن پنوماتیک
- مخازن ترمز وسایل نقلیه جاده ای
- مخازن ذخیره سازی گازهای مایع هم چون آمونیاک، کلر و غیره
- ایستگاه های فضایی
- مخازن هیدرولیک تحت فشار
- زیر دریایی ها
منابع تحت فشار تنها در زمینه آبرسانی کاربرد ندارند. یکی از انواع منابع تحت فشار، منابع تحت فشار مبدل حرارتی ست اینو از منبع تحت فشار در مصارفی چون فرآوری مصارف صنعتی و خدمات قضایی کاربرد دارد.
منابع فرآیند یا پروسس تانک یکی دیگر از منابع تحت فشار هستند که به منظور طراحی و تولید و تجهیز مورد استفاده قرار میگیرند. از مهمترین مصارف استفاده از این نوع از منابع تحت فشار می توان به سرد کردن، نگهداری از فرآورده های غذایی، حرارت دهی، صنایع لبنیات، صنایع غذایی، تجزیه مواد، ترکیب و خالص سازی اشاره کرد.
نحوه تعویض تیوپ منبع تحت فشار
بهتر است تیوپ را با متخصصان مربوطه تعویض کنید، اما مراحل تعویض را می توان به ترتیب زیر شرح داد:
- ابتدا برق و پمپ آب را خاموش می کنیم.
- منبع را از پمپ جدا کنید.
- با برداشتن درپوش ، هوای داخل مخزن را کاملا خالی می کنیم.
- برای تمیز کردن و حذف رسوبات اضافی، آب تحت فشار را داخل لوله میریزیم.
- سپس منبع را بگذارید تا آب کاملاً از بین برود.
- با باز کردن درپوش شیر، تیوپ را به صورت دایره ای بیرون می آوریم.
- بعد از انتخاب لوله با اندازه مناسب آن را فشرده کرده و به صورت دایره ای قرار می دهیم و دوباره با دست باز می کنیم.
- درب را می بندیم و تیوپ را باد می کنیم. لازم به ذکر است که هوای داخل آن بیش از 35 psi و کمتر از 25 psi نیست.
- قبل از اتصال به شبکه آب، اتصالات را با نوار تفلون کاملا آب بندی می کنیم و سپس برق و آب را به پمپ وصل می کنیم.
روش های جلوگیری از جلبک زدن منبع تحت فشار
- از قرار دادن منابع جلوی نور خورشید خودداری کنید.
- از منبع های ضد جلبک استفاده کنید.
- از شرکت های مختلف و معتبر این مخزن ها را تهیه کنید.
- اگر منبع را در روی پشت بام قرار دادید میتوانید از سایبان استفاده کنید و یک سایبان روی منبع قرار دهید.
- مخزن آب خود را به طور مرتب تمیز کنید.
- تمام محفظه هایی که از آن ممکن است که نور وارد مخزن شود را خوب بپوشانید تا تا مانع ورود نور شود .
- یکی از راحت ترین روش های دیگر ، اضافه کردن مواد شیمیایی است که باعث جلوگیری از جلبک زدن می شود و میتوانید از فیلتر ضد جلبک استفاده کنید.